Minecraft BG

Йогата засилва имунитета и гони стреса

Рузие от Радио Китай

Учени от Университета на Осло откриха силна и бърза генетична реакция при практикуващите йога.Цялостният комплекс от йогийски упражнения според тях води до вътрешни промени на генетично ниво.Резултатите на учените помагат да се обяснят по-добре доказаните вече ползи за здравето на тази древна практика.

Според екипа от експерти от Университета на Осло, получените данни показват, че по-рано доказаният терапевтичен ефект от заниманията с йога съдържа неделим физиологичен компонент на молекулярно ниво, който се проявява веднага по време на практикуването.Изследването на учените бе публикувано в онлайн списанието „PLOS ONE".

Преди пет години те заявиха, че практики като йога, които предизвикват т.нар.„реакция от релаксацията", е възможно да имат дълготраен ефект върху генната експресия. Това е процес, при който унаследяема информация от един ген, напр.ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като протеин или РНК.Генното регулиране дава на клетката контрол над структурата и функцията и е основата за клетъчната диференциация, морфогенезиса, променливостта и приспособимостта на всеки организъм.Казано с по-прости думи, генната експресия е термин, който показва дали специфичен ген е „включен", т.е. че неговите протеин или РНК са произведени.

Последното изследване на норвежките изследователи потвърждава тези открития и ги свързва с имунната ни система и показва, че това въздействие може да е мигновено.

В експеримента на Университета на Осло се включили 10 участника, които се занимавали с йога в продължение на една седмица в Германия. През първите два дни те практикували по 2 часа комплекс от йогийски упражнение, сред които различни асани, дихателни упражнения и медитация. Следващите два дни те прекарали същия период от време в разходка сред природата и слушане на джаз или класическа музика.

Преди и веднага след всяка от четирите тренировки, учените вземали кръв от участниците, изолирали и анализирали периферните кръвни мононуклеарни клетки, които играят ключова роля в имунната система. Изследователите открили, че релаксацията чрез разходка сред природата и слушането на музика променили експресията на 38 от гените в тези циркулиращи имунни клетки, докато йогата предизвикала промени в 111 от тях.

14 от гените били повлияни и от двата вида занимания, което подсказва, че и двата вида практики в някаква степен засягат сходни биологични процеси.Това означава, че въздействието на йогата е било много по-широко, което показва, че практикуването на упражненията и обикновената релаксация може да имат допълнителна полза за здравето чрез диференциалните промени на молекулярно ниво.

Но с кой от видовете йога да се захванем - познатата ни класическа Хатха йога или Йогата на смеха, която е едно от съвременните й направления?

Всяка година в първата неделя от месец май светът празнува Деня на смеха.Въпреки че е древна практика, йогата има и свои съвременни направления.Едно от тях е Йогата на смеха.

Учените са доказали, че когато се смеем, съдържанието на адреналин в кръвта се увеличава, а това е една от причините човек да се чувства щастлив.Смехът стимулира и производството на клетки, които се борят с инфекциите.Безгрижният смях значително намалява сърцебиенето и стойностите на лошия холестерол, подобрява дишането и кръвоснабдяването на органите.Известен е фактът, че 1 минута смях се равнява на 30 минути физическо натоварване.Той подобрява храносмилането и освобождава три от най-нежеланите емоции – гнева, възбудата и скуката.

Освен това едно усмихнато или засмяно лице предизвиква симпатия в околните и привлича добрата енергия.Предполагам, че всеки от нас би предпочел да види усмихната продавачка или служител от администрацията вместо обичайните разгневени физиономии, изпълнени с досада.

Смехът е част от човешкото поведение.Обикновено той е предизвикан от вътрешно чувство на щастие и удоволствие.Но проучванията сочат, че още на 17 дни бебетата издават смехоподобни звуци или спонтанен смях.Освен това смехът е механизъм, който присъства във всеки един от нас и без значение на какъв език говори човек, то всеки се смее по почти един и същ начин.Бебетата например започват да се смеят много преди да са проговорили.Но пораствайки, с натрупването на грижите и проблемите ние несъзнателно спираме да правим това.Замислете се кога последно сте се смели?Възможно е при някои от вас да се окаже, че не се е случвало с години, което е тревожен факт.

През последните няколко години в Индия наред с класическите видове йога активно се развива и едно съвременно направление – Йогата на смеха.Последователите и клубовете й растат с всеки изминал ден.В обедната почивка мъже и жени се събират в близкия до офиса парк, застават в кръг, завъртат ръце във въздуха, ходят като пингвини и започват да се смеят.По този начин те се лекуват от ежедневния стрес.

Според лекарите, смехотерапията навлиза в Индия през 1995 г. и днес в страната съществуват над 7 000 клуба с около 10 000 членове.Този вид лечение изисква от пациента да се смее в продължение на 20 минути без някаква специална причина, докато Йогата на смеха комбинира леки дихателни упражнения и стимулира смеха на определени интервали от време.

Според един от клубовете по Йога на смеха в Делхи, този вид терапия е набрала голяма скорост през последните години. Основателят му Умеш Сахгал, който е зъболекар по професия, разказва, че когато открил клуба през 2001г., той имал само 10 членове, докато сега те наброяват повече от 1 000 души. „Радостният смях може да се сравни с вътрешен джогинг", казва той, „защото той може да свали високото кръвно, стреса и да укрепи имунната система подобно на умереното занимание със спорт."

Хора, които се занимават със смехотерапия, споделят, че наблюдават редица положителни промени.Много диабетици например са преминали от инсулин на хапчета благодарение на заниманията с Йога на смеха.

Преди време японските учени доказаха, че смехът намалява кръвната захар след ядене.Експериментът бил проведен с 19 души, болни от диабет.В два поредни дни те взимали кръвни проби от участниците преди и два часа след хранене.На първия ден, след вечерята всички участници слушали 40-минутна скучна лекция, а на втория изгледали 40-минутно комедийно шоу.И в двата случая след храненето кръвната захар на изследваните била повишена, но пробите след шоуто били значително по-ниски отколкото тези след лекцията.Проучването било повторено с хора, които не страдат от диабет, и резултатите били същите.Ето защо учените правят извода, че смехът е полезен за диабетно болните, а хормоните, произвеждани по време на смях, могат да компенсират хормоналния дисбаланс на болестта.

Споделянето на смеха е един от най-ефективните начини за справянето със стреса и постепенно след няколко месеца изкуственият смях се превръща в реален.Хората споделят, че промените в живота им са огромни и всички са към по-добро.Един от практикуващите, който е висш служител в Криминалната полиция на Делхи, обяснява, че смехът моментално го успокоява и го изкарва от депресията.Ежедневната работа с престъпници го стресила до толкова, че той започнал да се чувства като робот, но само за няколко месеца занимания с йога на смеха, той станал по-щастлив и спокоен.

38 годишен бизнесмен обяснява, че занятията го карат да се чувства по-добре, по-здрав и за него това е повече от обикновен смях, защото човек внася добра енергия във всичко, което прави в живота.

Простите и весели упражнения като патешко ходене, реване като лъв и имитирането на бухал, зареждат с енергия и повдигат настроението.Психолозите казват, че когато някой се смее, тялото реагира като освобождава невро-химични вещества в мозъка, които ни карат да се чувстваме добре.

Нашият мозък е разделен на две мрежи от нерви – симпатикова и парасимпатикова система.Всяка от тези две нервни системи освобождава химични вещества, които влияят на настроението, поведението и тялото.Според кардиолозите, освен ползите за здравето, смехът свързва хората, прави ги по-щастливи и ги сближава.

Смехът е полезен за цялостното ни здравословно състояние.Той влияе положително на психиката и в същото време, отпускайки мускулите, помага на тялото да се справи с инфекциите.

Не случайно хората са казали, че смехът е здраве

(За повече информация посетете Здраве от изтока)

Traffic-Zone

©  www.emcgames.com
Всички права запазени
| разглеждате карта на сайта