Minecraft BG

Сънищата са нощни  коментари на дневния  ни живот

Докато сме будни, нашите пет сетива непрекъснато предават информация в мозъка. Но когато спим, мозъкът без никакво външно сетивно въздействие създава изображения в себе си. Това, което виждаме в сънищата е като халюцинации, при които можем да нарушаваме и природните закони.  Нашият мозък е сложна част от тялото с милиарди елементи, които всяка секунда произвеждат около 300 сигнали. В един единствен човешки мозък има повече елементи, отколкото има хора на Земята. Някои изследователи смятат, че мозъкът съдържа между 20 и 50 милиарда елементи.

Какво прави мозъкът докато спим?

Никой учен не е сигурен защо сънуваме, но имат доста интересни идеи.  „Това е част от медицината, за която малко знаем”, казва д-р Чарлас Бае, специалист по съня на клиниката "Кливланд" и добавя: „Аз мисля, че сънищата помагат на хората да обработват различните сетивни информации, които идват през деня ". Някои хора казват, че по време на сън са получили и някои оригинални идеи. Това, че понякога решението ни идва в съня, показва, че сънят се състои не само от пасивно сънуване. Една част се състои от мислене.

В книгата за Линдън Джонсън, авторката Дорис Гудуин пише, че Джонсън е сънувал, че има инсулт и е парализиран. Няколко месеца по-късно заради това той решава да не се състезава за поста президент на САЩ. Той взима своето решение в съня си. Сънищата ни  са като вътрешен дневник. Сънищата  са нощни коментари на нашия живот.

Сънуваме цяла нощ, а не само в РЕМ-фазата

Забравете това, че сънуваме само през РЕМ-фазата. Сънищата през РЕМ-фазата са по-чести през втората половина на нощта и са по-впечатляващи  и нереалистични. Ако сънувате, че сте скочили от самолет, а виждате  ракети около вас, това почти сигурно е сън  от REM-фазата, казва Джери Сийгъл, професор по психиатрия и управител на центъра за изследване на съня на Калифорнийския университет. Сънищата през първите три  (от четири) фази на съня може да ви се струват чести.

Ще помните съня, ако се събудите докато сънувате

Дали ще  запомните съня  си основно зависи от това дали ще се събудите, докато сънувате, казва Марк Маховалд , професор по неврология в Университета "Минесота". "Ако не се събудите по време на  съня, споменът ще изчезне", заключава той.

Можете да промените лоши сънища

Много терапевти смятат, че е възможно да промените  кошмара. "Хората, които страдат от посттравматичен стрес докато сънуват  могат да се научат да разпознават думите: "Това е само сън",  казва Урсула Вос, преподавател по психология в университета във Франкфурт. Един от пациентите  е дошъл с идеята да спи с белезници. Ако белезниците  не са в съня,  той знаел, че кошмарът е само е сън. Хората могат да осъзнаят, че нещо странно се извършва в съня, а след това да се опитат да променят нещата. Шелби Хартис, директор на отдела за поведенческа медицина в медицинския център "Монтефьоре "в Ню Йорк използва специална техника със своите пациенти.  Докато са будни те  трябва да имат ясен нов сценарий, ако сънят  тръгне на зле. "Един пациент постоянно сънува, че е заобиколен от акули. Научи се  по време  съня си  всички акули да ги превръща в делфини. Написан е  нов сценарий", казва Хартис.

Traffic-Zone

©  www.emcgames.com
Всички права запазени
| разглеждате карта на сайта