Minecraft BG

Бъдещето на мобилните игри

Няма спор, че в последните няколко години се наблюдава голямо развитие и успех на мобилните игри, което доведе и до ръст в продажбата на устройства като таблети, смартфони, използването на мобилен интернет и свалянето на приложения. Тези факти са подкрепени и от впечатляващи цифри. Продажбите на игри за мобилни телефони и таблети в САЩ през 2010 г. достигат 898 милиона долара, като се предвижда те да се удвоят до 2014 г.

Друг важен въпрос е кой бизнес модел е най-подходящ за тези игри – безплатният, платеният или freemium, при който основната функционалност е безплатна, но се плаща за допълнителните. Досега цифрите сочат, че платеният модел е най-успешен в САЩ, като е донесъл 92.5% от приходите от мобилни игри за 2010 г. Безплатните игри не бележат голям напредък в това отношение. Сякаш най-големи надежди за бъдещето производителите възлагат на freemium модела.

Сред всички методи на популяризиране на мобилните игри, като най-успешен се е наложил методът „от уста на уста”. Други места за популяризиране на игрите са App Stores, социалните мрежи и сайтовете с прегледи на мобилни игри.

Засега конзолите все още държат първенството при приходите от игри, след тях са онлайн, PC и мобилните игри. Статистиката сочи, че играчите, които ползват таблети, са по-активни от тези с мобилни телефони и свалят повече платени и безплатни игри. Това може би е нормално, като се вземе предвид факта, че таблетите имат по-големи екрани и повече мощност, а в същото време са преносими и удобни. Очаква се през 2014 г. графичните възможности на мобилните устройства да надминат тези на последното в момента поколение игрови конзоли.

Друга тенденция, която се забелязва при мобилните игри е, че социалният елемент в тях все още не е демоде. Хората продължават да търсят игри с повече играчи, незнайно дали заради взаимодействието с други хора или поради състезателния елемент в тях.

Traffic-Zone